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News & Activities

 

FFG Innovationsaward

(22-01-2010) Auch heuer wurden wieder die Reports der PraktikantInnen aus der Aktion Generation Innovation prämiert. Die 20 besten der 800 eingereichten Berichte wurden ausgewählt. Darunter der von IPA-Pranktikantin Annika...[more]

 

Cooperation with Applied Biosystems

(05-01-2010) The Dept. of Pathophysiology & Allergy Research has in 2010 been nominated by Applied Biosystems (Life Technologies Corporation) – leading Company in gene expression technologies – as Reference Center for testing and...[more]

 

Neuer OEL

(01-01-2010) Mit Beginn des neuen Jahres ist Herr Univ.-Prof. Dipl.-Ing. Dr. Hannes Stockinger zum neuen Organisationseinheitsleiter (OEL) ernannt worden. [more]

 

Strukturänderung

Mit 1.1.2010 erfolgte die letzte Strukturänderung am Zentrum, welches ab sofort Zentrum für Pathophysiologie, Infektiologie und Immunologie heißt und aus den vier Subeinheiten IPA, SPTM, Molekulare Immunologie und Institut für...

 

News 2007 - 2009

(19.12.2009) Weihnachten am IPP 2009 Am 19.12.2009 war es wieder so weit: Das IPP feierte Weihnachten!  Nach dem traditionellen Jahresrückblick der Institutsleiterin folgten kulinarische Köstlichkeiten aus aller ...[more]

 

Leserbrief profil zum Artikel „Super Drauf“ von Emil Bobi

(11-09-2007) Die unterzeichneten ProfessorInnen des Zentrums für Physiologie und Pathophysiologie (ZPP) der MedUni Wien sind überrascht und verwundert über die unsachliche und mit vielen falschen Behauptungen versehene...[more]

 
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FWF grant to Sabine Geiselhart

Sabine Geiselhart (senior postdoc in Karin Hoffmann-Sommergruber lab) received an FWF grant (Austrian Science Funds) for her project on the role of advanced glycation end products (dAGEs) in food allergy.

 

Dietary AGEs are formed via the so-called Maillard reaction during dry heating of food (e.g. baking, roasting). This kind of highly processed food is rich in sugars and saturated fat and represents a major component in the western diet. Accordingly, profound changes in our dietary habits have been linked to the rise of various immune diseases. However, the effect of AGE-rich food products on human health is still controversial

In this 4-year stand alone project Sabine Geiselhart will examine the impact of dAGEs on allergic sensitization. The focus will be immune processes of the gastro-intestinal tract and in general food allergy related responses. Particular emphasis will be on the intestinal epithelium, dendritic cells and their crosstalk.

Link zur Projektseite:

http://www.meduniwien.ac.at/ipa/med-biotech/khs/AGE_project.html

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